Curriculum Vitae
Alla on kaksi eripituista selostusta laulajan urastani ja niitä ennen myös linkki, josta nämä molemmat kertomukset voi ladata omalle koneelle PDF-tiedostona.

Baritoni Heikki Kilpeläinen
Baritoni Heikki Kilpeläinen
- päivitetty 07/2015

Heikki Kilpeläinen aloitti päätoimiset lauluopinnot Sibelius-Akatemiassa 1987. Ennen sitä hän valmistui tuotantotalouden diplomi-insinööriksi Lappeenrannan teknillisestä korkeakoulusta. Hänen laulunopettajiaan olivat mm. Pertti Laamanen (Juva), Risto Savolainen (Lappeenranta) sekä Sibelius-Akatemiassa Sauli Tiilikainen, Tom Krause ja Martti Talvela. Lukuisien mestarikurssien, laulukilpailumenestysten sekä esim. Savonlinnan Oopperajuhlien koulutusproduktion "La Finta Semplice" jälkeen hän debytoi Suomen Kansallisoopperassa vuonna 1991 Einojuhani Rautavaaran oopperassa "Auringontalo".

Syksyllä 1993 hän siirtyi opiskelemaan Zürichin oopperan oopperastudioon ja jo neljän kuukauden kuluttua hän sai heti ensimmäisestä koelaulustaan solistikiinnityksen Saksaan, Bremeniin oopperaan. Siellä hän lauloi solistina kolme vuotta ja esitti menestyksekkäästi perinteisten roolien lisäksi päärooleja myös moderneissa teoksissa: "Minä" Alfred Schnittken oopperassa "Elämää idiootin kanssa" ja nimirooli Wolfgang Rihmin oopperassa "Jakob Lenz", jonka ansiosta Opernwelt-lehdessä Kilpeläistä ehdotettiin vuoden nuoreksi oopperalaulajaksi. Perinteisiä rooleja Bremenissä olivat mm. "Escamillo" (Bizet: Carmen), jota hän on esittänyt tämän jälkeen monissa eri produktiossa, sekä "Sharpless" (Puccini: Madama Butterfly), jota Kilpeläinen valittiin laulamaan myös tämän oopperan originaaliversiosta tehdylle CD:lle (Naxos: 8.660078-79).

Vuonna 1997 Kilpeläinen siirtyi solistiksi Bonnin oopperaan, jossa hän debytoi päärooleissa mm. Mozartin teoksissa "Così fan tutte" ja "Figaron häät" sekä esitti ensimmäiset Verdi-roolinsa: "Posa" ja "Ford" oopperoista "Don Carlo" ja "Falstaff". Vuosina 2000-2009 Kilpeläinen kuului Düsseldorfissa Deutsche Oper am Rheinin solistikuntaan, jossa hän esitti sekä jo edellä mainittuja rooleja että laajensi ohjelmistoaan mm. sellaisilla päärooleilla kuin Don Giovanni (Mozart), Zar (Lortzing: Zar und Zimmermann) ja Enrico (Donizetti: Lucia di Lammermoor). Syksystä 2010 lähtien hänet on kiinnitetty Mainzin Valtionteatteriin, jossa hän on ollut johtava baritonisolisti ja hänen roolejaan ovat olleet mm. Kuningas Roger (Szymanowski, nimirooli), Renato (Verdi: Naamiohuvit), Kurwenal (Wagner: Tristan ja Isolde), Don Giovanni (Mozart, nimirooli), Jevgeni Onegin (Tsaikovski, nimirooli) ja Macbeth (Verdi, nimirooli). Hienon Macbeth-roolityönsä ansiosta maailman johtava ooppera-alan aikakausilehti „Opernwelt“ asetti Kilpeläisen ehdolle kauden 2012-13 „Vuoden Oopperalaulajaksi“. 
Mainzin työnsä ohella hän on jatkanut vierailuja muissa oopperataloissa (mm. Geneven oopperassa), joissa hän on esiintynyt esimerkiksi Prokofjevin oopperassa Rakkaus kolmeen appelsiiniin Pantalonen roolissa ja Renatona Verdin Naamiohuveissa.

Kilpeläinen on esittänyt tähän mennessä yli 60 roolia, ja kuten jo edellä mainituista rooleista ilmenee, merkillepantavaa on niiden monipuolisuus: hän on esiintynyt tunnetuissa klassikoissa, joita ovat säveltäneet Bizet, Mozart, Strauss, Verdi ja Wagner, mutta samoin hän on laulanut oopperoissa, joiden tekijöitä ovat esim. Battistelli, Gilbert/Sullivan, Henze, Prokofjew, Rautavaara ja Trohjahn. Hän on vieraillut monissa merkittävissä saksalaisissa oopperataloissa (esim. Köln, Stuttgart, Essen, Hannover) ja esiintyy säännöllisesti myös kotimaassaan. Viimeisimmät oopperaesiintymiset Suomessa ovat Savonlinnan Oopperajuhlien produktioissa „La Fenice" (Oopperan-johtaja Luigi) kesällä 2012 ja „Boris Godunov“ (Stselkalov) kesällä 2015.

Heikki Kilpeläinen on myös laulanut usein sekä liedkonserttien että orkesterien solistina. Erityisesti voidaan mainita konsertit RSO:n solistina sekä hänen lukuisat esiintymisensä helsinkiläisen Cantores Minores poikakuoron ja kölniläisten Rheinische Kammerchor Kölnin ja Köln Chorin kanssa. Ohjelmassa ovat olleet mm. Elias, Messias ja Jouluoratorio Kölnin Philharmonia-salissa, Sibeliuksen Kullervo-sinfonia Trierissä sekä Jouluoratorio ja Matteuspassio Helsingin Tuomiokirkossa. Kaiken kaikkiaan Kilpeläisellä on ohjelmistossaan yli 20 kirkko- ja orkesteriteoksen baritoni- ja bassosoolot. Liedkonsertteja Kilpeläinen on pitänyt viime vuosina Suomen lisäksi myös Saksassa, Ranskassa ja Japanissa.

Vuonna 2007 Kilpeläinen teki Jouni Someron kanssa ensimmäisen soololevynsä. Tällä levyllä he esittävät Yrjö Kilpisen suomenkielisiin runoihin tehtyjä lauluja, joiden sanat ovat kirjoittaneet V.A. Koskenniemi, Aleksis Kivi ja V.E. Törmänen. Kyseessä on myös Törmäsen runoihin sävelletyn Tunturilauluja-sarjan ensilevytys.  Kölner Philharmonie 19.1.2008Baritoni Heikki Kilpeläinen
Baritoni Heikki Kilpeläinen
-päivitetty 07/2015

Heikki Kilpeläinen opiskeli musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiassa ja täydensi opintojaan Zürichin kansainvälisessä oopperastudiossa – tätä ennen hän oli jo valmistunut diplomi-insinööriksi Lappeenrannan teknillisestä korkeakoulusta. Vuosina 1994-97 hän oli kiinnitettynä solistiksi Bremenin oopperassa, 1998-2000 Bonnin oopperassa ja vuosina 2000-09 hän kuului Düsseldorfin oopperan solistikuntaan. Vuodesta 2010 hän on ollut solistina Mainzin Valtionteatterissa. Kilpeläinen on vieraillut mm. Zürichin, Geneven, Hannoverin, Stuttgartin ja Frankfurtin oopperoissa sekä Suomen Kansallisoopperassa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla. Hän on esittänyt tähän mennessä yli 60 oopperaroolia - mm. baritonipääroolit Verdin oopperoissa Macbeth, Falstaff, Don Carlo ja Naamiohuvit sekä Escamillo (Bizet: Carmen), Don Giovanni (Mozart: Don Giovanni), Enrico (Donizetti: Lucia di Lammermoor), Onegin (Tsaikovski: Jevgeni Onegin), Kurwenal (Wagner: Tristan ja Isolde) ja Beckmesser (Wagner: Mestarilaulajat).
Roolityöstään Verdin Macbethin nimiroolissa ”Opernwelt”-lehti ehdotti Kilpeläistä kauden 2012-13 vuoden oopperalaulajaksi. Kilpeläisen viimeisimmät roolit Suomessa ovat Sharpless Puccinin Madama Butterfly -oopperassa (2009), Oopperanjohtaja Luigi Kimmo Hakolan oopperassa La Fenice (2012) ja Stselkalov Musorgskin Boris Godunovissa (2015) - kaikki Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Oratorio- ja orkesterikonserttien solistina hän on laulanut kotimaan ja Saksan lisäksi Sveitsissä, Ranskassa, Hollannissa ja Englannissa. Usea näistä konserteista ovat olleet Kölnin Philharmonia- salissa ja Helsingin tuomiokirkossa. Liedkonsertteja Kilpeläinen on pitänyt mm. kolme kertaa Japanissa. Kilpeläinen on julkaisut myös soololevyn, jolla hän esittää Yrjö Kilpisen lauluja.